at 4:41 pm: Gepubliceerd door .

Tijdens onze zoektocht door Mechelen moesten we ook de Sint-Romboutstoren beklimmen. Niet meteen de ideale plek voor mensen met hoogtevrees, want de gotische toren, die boven de stad uittorent, is maar liefst 97 meter hoog. Maar de skywalk is wel de moeite, als je een mooi uitzicht wil hebben over de omgeving.

sint-romboutstoren,mechelen

Maar liefst 538 treden moet je beklimmen om boven op de toren van het zicht te kunnen genieten. Maar gelukkig hoeft dat niet in een keer, want onderweg kom je een aantal kamers tegen, waar je even kan uitrusten (en dat is niet onnodig). De eerste steen van de Sint-Romboutstoren werd gelegd in 1452 en het duurde maar liefst 68 jaar alvorens de bouwwerken voltooid waren. De Sint-Romboutstoren is overigens een belforttoren, uitgerust met stadsklokken. In Mechelen is de toren ook nog een kerkbelfort en zo zijn er maar zes in Vlaanderen. Ten slotte is de Sint-Romboutstoren ook opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De kamers

De eerste kamer die je na 160 treden tegenkomt bij het bestijgen van de toren, is de donkere Kraankamer met een groot gat in de vloer, dat uitgeeft in de Sint-Romboutskathedraal. Langs deze opening en met behulp van de enorme loopkraan, waarin tot in 1930 mensen liepen, werden zware materialen naar boven gehesen. Daarna werd overgeschakeld naar een elektrische kraan. Hoewel het voor de kinderen leuk is eens in de loopkraan te gaan staan, is het toch moeilijk te bevatten dat hier ooit daadwerkelijk mensen in rondliepen…

sint-romboutstoren,mechelen

Na 233 treden kom je aan in de Smidsekamer, die al veel lichter is door de vensteropeningen. In deze kamer vonden herstellingen aan het uurwerk en de beiaard plaats.

Nog iets hoger (na respectievelijk 317 en 413 treden) bevind je je in de Klokkenkamer en de Oude beiaardkamer. De Sint-Romboutstoren is de enige Belgische belforttoren met twee beiaarden. In de klokkenkamer hangen zes basklokken, waarvan de zwaarste, Salvator, 8800 kg weegt. De kleinere hoge tonenklokken hangen een verdieping hoger. Voor de kinderen is het indrukwekkend te zien hoe groot deze klokken wel zijn.

sint-romboutstoren,mechelen

Amper 10 treden hoger ligt de Uurwerkkamer (op 423 treden) met het uurwerk dat al enkele eeuwen de juiste tijd aangeeft voor Mechelen en omstreken. Sinds 1860 is het uurwerk uitgerust met een elektrische aandrijving.

17 trappen hoger (440 treden) hangt de nieuwe beiaard in de (logischerwijze) nieuwe Beiaardkamer.

Met zijn 490 treden heeft de hoogste kamer van de toren een wel vreemde naam… ‘de askelder’, genoemd naar de mortel (assche) die hier bewaard werd voor de bouwwerken van de toren. Net als in de Kraankamer is ook hier een opening in de vloer langs waar de grootste klok van de nieuwe beiaard werd binnen gebracht, maar deze keer van bovenaf en met slechts 3 cm speling tussen de opening en de klok.

Skywalk

Na 538 treden kan je de skywalk betreden, die boven op de toren helemaal rondgaat. Vanop dit panoramische platform heb je een adembenemend uitzicht over Mechelen en de ruime omgeving, de Antwerpse haven en bij helder weer ook het Brusselse Atomium. Helaas hadden we geen geluk en was het dichtbewolkt.

Leuk voor de kinderen was wel het zoeken naar en spotten van het hotel waar we verbleven, wat misschien iets makkelijker was dankzij de cirkel op het dak.

sint-romboutstoren,mechelen

Leuke anekdote

De Mechelaars worden de Maneblussers genoemd. Dat komt omdat, volgens een legende, de Mechelaars in 1687 verkeerdelijk dachten dat de toren in brand stond. In werkelijkheid scheen de maan een rossige gloed op de toren. Toen de maan van achter de wolken verscheen en de gloed verdween, begrepen de Mechelaars dat ze eigenlijk de schijn van de maan op de toren hadden staan blussen. De naam is echter gebleven.

Praktische info

Openingsuren: maandag – vrijdag, zon- en feestdagen van 13-18u, op zaterdag van 10-18u

Prijzen: volwassenen 8 euro, groepen (min 10 personen) 6 euro, tot en met 26 jaar 3 euro, gezinnen van 1 of 2 volwassenen met 1 tot 4 kinderen krijgen 20% korting.

Website

Gecategoriseerd in :, ,

Dit bericht is geschreven door Ingrid Vandenbroeck

Commententaren zijn gesloten.