at 5:06 pm: Gepubliceerd door .

Het alpenland Zwitserland is het land van kabelbanen bij uitstek. In 1871 verbond de eerste tandradbaan van Europa het plaatsje Vitznau, gelegen aan het Vierwoudstedenmeer, met de Rigi, de huisberg van Luzern. Tegenwoordig telt Zwitserland zo’n 250 tal kabelbanen in alle vormen en maten. Van hightech Porsche-kabelbanen tot de rode retro ‘eitjes’. Wie deze winter dus op skivakantie vertrekt naar Zwitserland zou wel eens in één van deze verrassende kabelbanen en skiliften kunnen terecht komen.

CarbiO kabelbaan

De Stanserhornbahn in Centraal-Zwitserland bij Luzern is een dubbeldek kabelbaan waarbij het bovenste dek open is en een ongelooflijk uitzicht biedt op het Vierwoudstedenmeer en de omringende Alpen. Ook de benedenverdieping, grotendeels uit glas vervaardigd, is op zijn minst indrukwekkend. De eerste CabriO baan ter wereld brengt je van het middenstation Kälti tot op de Stanserhorn (1.900m).

zwitserland, skilift, kabelbaan

Titlis Rotair

Met de draaiende Titlis Rotair naar het eeuwige ijs. Tijdens de vijf minuten durende rit van het middenstation Stand naar de top van de Titlis op 3.020 meter strekt zich een schitterend 360° panorama uit over steile rotswanden, diepe gletsjerspleten en besneeuwde bergtoppen. Boven bevindt zich ook Europa’s hoogstgelegen hangbrug, de Titlis Cliff Walk.

zwitserland, skilift, kabelbaan

Koebel-kabelbaan

Pfingstegg, gelegen op 1391m, is het uitzichtspunt van Grindelwald en geeft een uniek uitzicht over het keteldal. De prachtige kabelbaan, aan de buitenkant met koebellen versierd, brengt de gasten naar Pfingstegg van waar verschillende wandelroutes vertrekken. Erg leuk is ook de rodelbaan.

zwitserland, skilift, kabelbaan

Sprookjesgondel

Het avontuur begint in de magische sprookjesgondels in Grächen, een buurgemeente van Zermatt. In tien van de 55 gondels zijn sprookjes van de gebroeders Grimm te horen. Grächen is een waar paradijs voor kinderen. De kleintjes kunnen zich er uitleven op vier rollende tapijten, een skicarrousel en een snowtubingbaan. Verder is er een iglobioscoop en een gezinsrestaurant Mac SiSu. SiSu verwijst naar de vrolijke vogel, de mascotte van de gezinsvriendelijke bestemming Grächen.

zwitserland, skilift, kabelbaan

Zetellift voor zitskiërs

Het familieskigebied Madrisa in Davos Klosters richt zich ook nadrukkelijk op wintersporters met een fysieke beperking. De nieuwe 6-persoonszetellift Madrisa – Schaffürggli is extra geschikt voor jonge kinderen en voor lichamelijk gehandicapten op een mono-zitski. Wanneer zij door het poortje van de lift gaan, past het systeem de hoogte van het instapplatform automatisch aan. Ook de veiligheidsbeugel wordt automatisch aangepast zodat jonge kinderen er in geen geval onderdoor kunnen glijden.

zwitserland, skilift, kabelbaan

Dubbeldekker-kabelbaan

Vanuit de dorpsrand van het Zwitserse Samnaun (Ravaisch) gaat de grote dubbeldeks kabelbaan 700 m omhoog naar de Alp Trider Sattel in Oostenrijk. Het dorp Samnaun ligt op het drielandenpunt Zwitserland, Oostenrijk en Italië en maakt deel samen met het Oostenrijkse Ischgl deel uit van het grote skigebied Silvretta Arena.

zwitserland, skilift, kabelbaan

Zonneskilift Tenna

In het Bündner Safiendal gaan skiërs met de kracht van de zon de berg op. Dankzij zonnepanelen die tussen de verbindingskabels van de sleeplift zijn gemonteerd en zich automatisch naar de zon richten, produceert de zonneskilift in Tenna niet alleen stroom voor het transport van skiërs, maar uiteindelijk dertien maal meer dan hij verbruikt. Zo blijft nog veel schone energie over voor het dorp.

zwitserland, skilift, kabelbaan

De rode eitjes

Pure nostalgie wanneer je de berg omhoog gaat in een retro ‘eitjeslift’. Maar de soort is met uitsterven bedreigd. In het gebied Isenau in Les Diablerets gaan de rode eitjes op 30 april 2017 voor de laatste keer hoog. Er zijn plannen om de kabelbaan te vernieuwen, een nieuw dalstation te bouwen en het bestaande hoogte station te verplaatsen.

zwitserland, skilift, kabelbaan

Alle info over Zwitserland vind je op MySwitzerland

Gecategoriseerd in :,

Dit bericht is geschreven door Ingrid Vandenbroeck

Commententaren zijn gesloten.