at 8:45 pm: Gepubliceerd door .

Waar naartoe met de kids in Luik?

Luik is een grote, maar ook sympathieke stad en uit alle activiteiten die de stad te bieden heeft, kozen wij er enkelen die de kinderen niet wilden missen: het Aquarium, het Huis van de Wetenschap en een scheikundig restaurant… Meer weten? Lees vooral verder!

luik1.jpg

In het kielzog van Nemo en Co

Op onze zoektocht naar Nemo en zijn vrienden trokken we naar de bodem van de zee en bezochten het Aquarium van Luik, met zijn 2500 vissen uit oceanen, zeeën, meren en rivieren van over de hele wereld: legendarische piranha’s, clownvissen in hun zeeanemonen, de palingen en andere vissen van bij ons…

Zowel de kleuren als de hallucinante vormen, maar ook de namen van de vissen konden op veel aandacht rekenen bij de kinderen… Niet te missen: de zwartpunthaaien en de baby-hondshaaien die zijn ondergebracht in de kleurrijke zaal van de haaien en koraalriffen.

luik2.jpg

Een zeemonster

De kinderen waren helemaal in de ban van het verhaal van de verschrikkelijke Jenny Hanniver, een soort van rog met drakenvleugels en beangstigende blik (foto rechts onderaan), maar wees gerust, dit is een gedroogd specimen. Het monster, dat overigens goed gekend is bij de lezers van Suske en Wiske (in Suske en Wiske/217 De komieke coco), staat tentoongesteld tegenover de haaien…

Verrassende dieren

De kinderen zijn verrast wanneer ze een grote agressieve schildpad ontdekken, die zich verstopt. Ze houden halt bij de steenvis met zijn giftige (zelfs dodelijke) stekels op de rug en de koraalduivel die al even gemeen is als de vorige. Ze herkennen de doktersvis (Dory in Nemo) en kijken dromerig naar de elektrische vis en de vis die van geslacht verandert.

In een andere zaal ontdekken de kinderen nog de tongloze kikker uit Zuid-Afrika en een axolotl, een Mexicaanse wandelvis, een dier dat nooit volwassen wordt. Indrukwekkend !

Het Museum

Als je kinderen niet te moe zijn, neem dan zeker de tijd om op de bovenverdieping de collectie dieren van het Museum te bezoeken: van de kleinste insecten tot de olifant en verder de dolfijn, de koala, de anaconda, vogelspinnen, inktvissen, dieren van bij ons en zelfs een walvis van maar liefst 19 meter lang… in totaal 20.000 beschermde soorten, in natuurlijke vorm of als skelet.

Praktisch info

Aquarium-Museum van Luik
Quai Van Beneden, 22
4020 Luik
Tel : +32 (0) 4 366 50 21.
Fax : +32 (0) 4 366 50 93

De site

Openingsuren: Het Aquarium-Museum is het hele jaar open behalve op 24, 25 en 31 december en 1 januari. Op weekdagen van 9.00 tot 17.00. Weekends, feestdagen, vakanties van Pasen, juli en augustus van 10.00 tot 18.00.

Tarief: gratis voor kinderen onder de 6 jaar. Aquarium + Museum: kind van 6 tot 12 jaar: 4,30 euro, 13-18 jaar: 5,00 euro en volwassenen: 6,00 euro.

Minimumleeftijd: vanaf 2 jaar. Duur van het bezoek: minstens 2 uur. Lift en pamperhoek zijn voorzien.

Het Huis van de Wetenschap

Ook het bezoek aan het Huis van de Wetenschap vond de kinderen heel leuk.

Charles, acht jaar wil uitvinder worden… En dat heeft hij helemaal alleen bedacht! Hij ging dan ook snel zijn eigen weg in de verschillende zalen van het Huis van de Wetenschap, zelfs nog voor we goed en wel binnen waren!

Dit deel van het Museum bevindt zich in hetzelfde gebouw als het Aquarium en is bestemd voor kinderen vanaf 5 jaar. Charles en Lou wilden dit dus ook absoluut zien, nadat ze al zo genoten hadden van het aquarium…

luik4.jpg

Op het moment dat wij het huis bezochten, was er net een uitleg over elektriciteit (de kooi van Faraday), die Charles met veel aandacht volgde. In de geautomatiseerde glazen displays ontdekken de jonge bezoekers al spelende wetenschap. Deze permanente expositie legt de nadruk op de concrete toepassingen van ontdekkingen uit de biologie, chemie en geneeskunde.

luik3.jpg

Charles had het helemaal naar zijn zin in de “Belle Époque” zaal waarin oude toestellen uit 1900 verzameld staan en in de prehistorie zaal. Lou had het meer voor optische illusies, vervormspiegels en de zaal met hologrammen.

Praktisch info

Huis van de Wetenschap
Quai Van Beneden, 22
4020 Luik
Tel : +32 (0) 4 366 50 21

Open van maandag tot vrijdag van 10 tot 12u30 en van 13u30 tot 17u; zaterdagen, zondagen en feestdagen van 14u tot 18u.

Individuele toegang: 3,50 euro. Groepen: 2,80 euro. Duur van het bezoek: minstens anderhalf uur.

Minimumleeftijd: het museum is vooral bestemd voor kinderen vanaf 8 jaar.

De site

Op zoek naar een leuk restaurant in Luik om met de hele familie te gaan eten?

Op een boogscheut van het Museum vind je een magische plek: Le Labo 4. Dit restaurant ligt in het midden van een tuin met moestuin en is een van onze favoriete kindvriendelijke restaurants in België.

Ne een namiddag doorgebracht te hebben in het Aquarium en Museum van Luik, hebben de kinderen honger. Op slechts enkele stappen van het Huis van de Wetenschap wacht een tafel op ons. Onze nieuwsgierige kinderen lopen eerst door de moestuin alvorens ze het mysterieuze restaurant betreden: een oud laboratorium. Er heerst meteen een sfeer als in een klaslokaal: gedimd licht, houten meubilair, een zwart bord, studentenbanken… De kinderen voelen zich meteen op hun gemak, ze mogen zelfs rondlopen en met de obers praten.

luik5.jpg

Verrassend menu

We beginnen ons avontuur met de een geweldige elixir van Mr Pump voor de groten en een Liègeois (sinaasappelsap en grenadine) voor de kleinsten. Het brood, dat in verrassingspapier verpakt zit, is vers en overheerlijk. Charles en Lou vinden de pasta’s en gemarineerde zalm lekker. Papa geniet van de heerlijke kebabs en mama herbeleeft haar jeugd dankzij de Candy shop, lolly’s gemaakt van foie gras en witte chocolade, gamba’s of nog verse geitenkaas met een seizoenssmoothie.

luik6.jpg

De wijn die we impulsief kozen (er is geen wijnkaart) is lekker en de desserts (5 euro) zijn superlekker! Een chocolademousse, een moelleux met frangipane-ijs, sinaasappelparfait en een ijstiramisu met karamel en stukjes chocolade…

Om de avond in schoonheid te eindigen krijgen we nog enkele toverdrankjes aangeboden in een leuke flesjes: blauwe smurf (met cactuspeket) en een geel kuikentje (zonder alcohol voor de kinderen).

luik7.jpg

Charles, 8 jaar, was gek van de bekleding, de schoolsfeer, de moestuin, de visbak en de kebabs.

Lou, 5 jaar, had het vooral voor het verse ingepakte brood en de glimlach van de diensters… Maar ook het drankje aan het einde van het eten. Kortom, de kinderen vonden het super!

Voor baby’s: je kan binnen met een kinderwagen en er is voldoende plaats op de banken om een draagmand op te zetten. Er is geen luiermatras voorzien, maar je kan wel vragen om de papfles te warmen.

Praktische info

Le Labo 4
Quai van Beneden 22
4020 Luik
Tel: 04/344 24 04

Gratis parking

Menu aan 33 €, voorgerecht aan 16 €, hoofdschotel aan 19 €.

De site

NB voor de Nederlandstalige lezers: Peket is een traditionele alcohol uit Luik, die pikant betekent. Het woord zou voortkomen uit het Waalse woord “pèke”, wat jeneverbes betekent.

Gecategoriseerd in :, , ,

Dit bericht is geschreven door Ingrid Vandenbroeck

1 reactie

  • Familie princen says:

    Klinkt super!!
    Wij brengen een bezoek met onze kleinkinderen dinsdag toekomende week.
    We kijken er naar uit.