at 9:47 am: Gepubliceerd door .

In Sint-Pieters-Leeuw, in het Pajottenland, ten Zuiden van Brussel, bevindt zich het park van Coloma. Het domein, met een oppervlakte van 15 ha, werd oorspronkelijk aangelegd volgens de Franse stijl met dreefstructuren, rechthoekige vijvers, een vijverkanaal en de geometrische vormen van het park. Later overheerste de Engelse stijl van tuinaanleg, die duidelijk aanwezig is in het zuidoostelijk deel van het park.

In het Colomapark ligt één van de mooiste rozentuinen van Europa, met vier belangrijke onderdelen: de Vlaamse Rozentuin, de Oude Rozentuin, de rood-witte Rozentuin en de Internationale rozentuin. De rozentuin is geopend van 15 mei tot 30 oktober.

Grondplan_DomeinColoma.jpg

© Agentschap voor Natuur en Bos

Het kasteel van Coloma

Het Colomakasteel is een typisch voorbeeld van de overgang van een versterkt kasteel uit de 15de eeuw naar het “lusthuis” of buitenverblijf.  Het is een vierkant gebouw met vierkante hoektorens en een peervormig dak en omringd door beschermende vijvers. Maar in plaats van smalle kijkgaten werden brede vensters voorzien en aan de gevels zijn er geen verdedigingsmiddelen meer. kasteelcoloma.jpg

© Luc Bohez

Vanaf het begin van de 17de eeuw veranderde het kasteel verschillende malen van eigenaar, zowel door verkoop als door erving. Karel Vital Alexander de Coloma werd door huwelijk met barones Eugenia Roose (in 1745) eigenaar van het kasteel. Sindsdien heet dit kasteel het “Kasteel van Coloma”.

Het kasteel werd ondertussen volledig gerestaureerd en doet dienst als gemeentelijk Cultureel Centrum en ruimte voor de gemeentelijke diensten Cultuur en Toerisme. Je kan het dus niet bezoeken.

kasteelcoloma2.jpg

© Luc Bohez

Fietsen of wandelen met de kinderen

Dankzij de goede berijdbaarheid van de dreven is het Colomapark een uitstekende plaats om met de kinderfietsen naartoe te trekken. Hoewel er bij momenten wel glooiïngen in het landschap zijn, kunnen ze er toch aangenaam fietsen. Of je kan er gewoon gaan wandelen (met of zonder buggy), het domein is voldoende groot om frisse lucht op te doen. Een deel van de paden is zelfs schaduwrijk, omdat het onder de bomen doorloopt. Er zijn verschillende bankjes waar je even kan uitrusten of je kan een kijkje gaan nemen in de rozentuin  waar jaarlijks meer dan 3000 rozenvariëteiten bloeien uit 25 verschillende landen. Samen zijn ze goed voor pakweg 300.000 bloemen.

wandelen-fietsen.jpg

Taverne

Krijg je honger van zoveel goede buitenlucht, dan kan je terecht in Taverne De Koetsier voor een snack of voor- en hoofdgerecht. Je kan er echter ook genieten van zelfgemaakt rozenijs! Lekker!!

De site 

Meer info

Colomakasteel
Joseph Depauwstraat 25
1600 Sint-Pieters-Leeuw

Gecategoriseerd in :, ,

Dit bericht is geschreven door Ingrid Vandenbroeck

Commententaren zijn gesloten.