23
feb

Op reis met de kids? Maak je plannen op Reismarkt 2012

poster_rm.pngOp zondag 4 maart 2012 gaat in de Stadshallen van Brugge de 27ste editie door van Reismarkt, een evenement vóór mensen die graag reizen dóór mensen die graag reizen.

Reizigers delen ervaringen

'Reizigers informeren reizigers' is de formule van deze reisbeurs, die geen 'salon' is, maar een ontmoetingsplek en uitwisselingsplaats van informatie: 200 reizigers met ervaring informeren de bezoekers. Naast de mogelijkheid om je plannen en je vragen voor te leggen aan deze ervaringsdeskundigen, zijn er ook beeldreportages, interviews, workshops, lezingen en een reiscafé (met happy hour!).

Reizen met kinderen

Reismarkt biedt informatie over zowat de hele bereisde wereld. Een van de blikvangers in 2012 is ‘reizen met kinderen’. De andere thema’s dit jaar zijn ‘natuur en avontuur in Europa’ en ‘ver en betaalbaar reizen’.

Er is aandacht voor budgettips en de ervaren reizigers verklappen misschien wel hun favoriete eet-en slaapadressen. Verder zijn er infostanden van reisorganisaties tot en met reisboeken.

JongerenReismarkt

Voor jongeren die het reisvak nog moeten leren is er de JongerenReismarkt, die hen specifieke reisinformatie en -inspiratie aanreikt: over goedkoop reizen, liften, couchsurfen, vrijwilligerswerk, uitwisselingen, taalvakanties, kampen... De JongerenReismarkt neemt de volledige benedenzaal van de Stadshallen in en de toegang is gratis.

Een scherpe prijs-kwaliteitverhouding is een rode draad doorheen Reismarkt: de informatie is dan ook budgetgericht.

Praktische info

Reismarkt 2012
Stadshallen
Markt, Brugge

Zondag 4 maart van 10 tot 18 uur
Toegang: € 10; € 7 met kortingsbon; € 5 voor 26 - 30 jarigen
Jongeren t.e.m. 25 jaar gratis toegang!

3 euro korting met je kaart van de Gezinsbond

De site

13
feb

Wedstrijd: Orla de Kikkerslikker

Op 15 februari komt de animatiefilm Orla de Kikkerslikker in de zalen en dat is weer een goede reden om een wedstrijd uit onze hoed te toveren! En ook een goede reden om naar de bioscoop te gaan tijdens de krokusvakantie, natuurlijk!

De film is de eerste in een reeks van drie verfilmingen van het werk van de Deense topauteur voor kinderen Ole Lund Kirkegaard (bekend van o.a. ‘Pudding Tarzan’).

orla.jpgHet verhaal

Victor kijkt al uit naar een zomer lang luieren en lekker niets doen. Bovendien is het circus onderweg naar het dorp. Circus Bardini is op zoek naar een gloednieuwe act voor hun spektakel. Dat is echt een kolfje naar de hand van Victor en zijn trouwe hond Braadworst. Maar dat is buiten Orla de Kikkerslikker gerekend, de akeligste en lelijkste pestkop die bestaat. Orla heeft een gemeen plan om Victor te dwarsbomen. Gelukkig beschikt Victor over een gezonde dosis doorzettingsvermogen, fantasie en humor.

Een familiefilm

Het is niet makkelijk om klein te zijn. Zeker niet als je moet afrekenen met grote pestkoppen. Maar deze film toont hoe Victor en zijn makkers voor zichzelf opkomen en hun pestkop steeds te slim af zijn. Ze maken van Orla de Kikkerslikker een grappig en verrassend heldenverhaal voor het hele gezin.

De trailer

Nieuwsgierig naar Orla de Kikkerslikker? Bekijk hier alvast de trailer:

Meer info

Meer weten over de film? Neem een kijkje op www.jekino.be/orladekikkerslikker

Wedstrijd

Ter gelegenheid van de release van de film Orla de Kikkerslikker geeft Kids Welom 5 jongleerborden en 5 jongleerballen (3 ballen in een tube) weg.

Wil jij kans maken op deze leuke prijs? Mail dan snel het antwoord op de volgende vraag: Wie schreef het boek Orla de Kikkerslikker? naar ingrid@kidswelkom.be met je naam en adres.

Veel succes!

De wedstrijd loopt van 13 tem 26 februari 2012.

21:34 Gepost door Ingrid Vandenbroeck in Sprookjes, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (0) | Tags: film, orla de kikkerslikker, wedstrijd |  Facebook |

10
feb

Tip voor de krokusvakantie: Film Y in Bozar

Wie heeft er nooit van gedroomd om zijn eigen film te draaien, mee te werken aan een filmproject of gewoonweg te acteren? Dankzij de FILM-Y van Bozar Studios wordt je droom werkelijkheid. Schrijf je eigen scenario, acteer, regisseer, word klank- of cameraman. En neem nadien de dvd met je film mee naar huis! Waag je met je gezin gedurende een halve dag aan dit magische avontuur. Prijs: 1 euro per deelnemer. Van 7 tot 16 jaar.

Wanneer? Van zondag 19 februari tot zondag 25 maart 2012 (enkel op zondag, zie website voor juiste data en uren)

Dagstage

Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen op donderdag 23 februari van 08u30 tot 17u ook een dagstage volgen. Enerzijds woon je in CINEMATEK de vertoning van historische films bij, vol special effects, anderzijds creëer je in een echte mobiele studio je eigen kortfilm, van a tot z! Prijs: 14,50 euro

Praktische  info

Paleis voor Schone Kunsten
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel
Info & Tickets 02 507 82 00

De site

07:52 Gepost door Ingrid Vandenbroeck in Activiteiten, België, Brussel, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06
feb

Dag van de Ambachten: een uitstap voor het hele gezin!

Op zondag 5 februari vond de Dag van de Ambachten plaats. De bedoeling is de ambachtelijke beroepen in België te promoten en het geeft de bezoekers de kans een bezoek te brengen aan creatieve ateliers, demonstraties en proeverijen! Meer dan 50 beroepen werden in het licht gezet en dit over het hele land. Tijd voor een uitstap naar zo’n ambachtelijke vakman!

Sjokola

De Dag van de Ambachten, het zegt een kind van vier niet veel. En zelfs toen ik vroeg of hij misschien eens wou zien hoe chocolade gemaakt wordt, zag ik nog steeds twijfels in de ogen van mijn zoon. Maar toen papa zei dat hij misschien ook wel zou mogen proeven, was hij overtuigd! En dus gingen we naar Sjokola, de winkel van een hobby-chocolatier die in oktober van vorig jaar opende in Liedekerke.

sjokola.jpg

Hoe wordt chocolade gemaakt?

De uitleg van onze chocolatier begon uiteraard met hoe chocolade gemaakt wordt. Hij toonde onze een grote cacaoboon, die vol zat met kleinere cacaoboontjes. Deze bonen groeien in verschillende delen van de wereld en worden vervolgens geëxporteerd. Bij aankomst worden de bonen gemengd om een egale smaak te bekomen. De kleine cacaoboontjes worden dan in de fabriek verwerkt. Eerst worden ze geroosterd en daarna gemalen, waardoor 3 producten ontstaan: cacaoboter, cacaopoeder en de bittere overschot daarvan, allemaal kleine chocoladestukjes. Van daaruit worden de verschillende soorten chocolade gemaakt: witte chocolade (cacaoboter met melkpoeder en suiker), melkchocolade (cacaoboter met melkpoeder, cacaopoeder en suiker) en zwarte chocolade (cacaoboter met cacaopoeder en suiker).

cacaoboon.jpg

De chocolatier maakt gebruik van callets, die hij moet bewerken om er pralines van te maken. Daarvoor moet de chocolade op temperatuur gebracht worden. Bij 35° à 50° kan de chocolade gesmolten worden. Om hem te bewerken moet je hem terug laten afkoelen. De beste temperatuur om chocolade te gebruiken om pralines mee te maken bedraagt voor witte chocolade 28°, voor melkchocolade 30° en voor zwarte chocolade 32°.

wittechocolade.jpg

Pralines

Vakkundig liet de chocolademaker ons vervolgens zien hoe je een praline maakt. Dit kan op twee manieren: door ze te pralineren of te mouleren. Bij pralineren maak je eerst de binnenkant van de praline en dompel je ze vervolgens met behulp van een doorhaalvork onder in de chocolade. Dankzij het doorhaalvork loopt de overtollige chocolade van de praline. Een tweede manier is het mouleren waarbij de chocolade in een moule gegoten wordt. Daarna wordt de vulling erin gespoten en tenslotte wordt er nog chocolade overgegoten om de praline onderaan dicht te maken en gaat alles in de koelkast om hard te worden.

mouleren.jpg

Een interessante inleiding over chocolade, die smaakte naar meer!

Kids Welkom troeven

Bij Sjokola organiseren ze sinds kort ook kinderworkshops waarbij je met minimum 5 en maximum 7 vriendjes, en vergezeld van mama of papa, leert schrijven met chocolade, lekkere chocoladelolly’s en een exclusief tablet maakt. Tussendoor kan je genieten van een drankje en een pannenkoek. Een kinderworkshop duurt ongeveer 2u30 en kost 10 euro per kind.

Praktische info

Sjokola
Stationsstraat 24
1770 Liedekerke

De site

04
feb

Restaurant KoKoB: waar met je vingers eten toegestaan is!

Vanavond, kinderen, eten we met onze vingers! Met dit aantrekkelijke voorstel in het vooruitzicht klaarden de gezichten van onze kinderen meteen op. En nu we toch op avontuur gaan, nemen we meteen twee vriendjes van de kinderen en hun ouders mee om een reuzengrote schotel van gekleurde gerechten te delen, het is feest vanavond!

kokob1.jpg

KoKoB is, voor zover we weten, het enige Ethiopische restaurant in Brussel en het bestaat sinds 5 jaar. We aten er al een keer of vijf, zes, maar dit was de eerste keer dat we met de kinderen gingen. En het was meteen een succes! Charles en Lou hadden het snel onder de knie: ze rolden de injera, ofwel pannenkoekachtig brood, open en gebruikten het om eten mee op te scheppen. Al het eten werd gepresenteerd op een schotel die je deelt met je tafelgenoten. Een mooi voorbeeld om te leren delen voor onze kinderen.
 
Met je vingers eten!
 
De injera? Dat is een opgerold pannenkoekenachtig brood gemaakt van teff-meel dat traditioneel gegeten wordt in Ethiopië en Eritrea.

kokob2.jpg

Het menu van KoKoB
 
Als je voor het eerst proeft van de Ethiopische keuken, kies dan voor de formules voor 1 of 2 personen (Beyanetu) die een aantal schotels vanop de kaart verenigen in een schotel. Deze formules kosten van 19,5 tot 23 euro (voor 1 persoon) voor een vegetarische schotel op basis van groenten, wie liever vlees eet kan kiezen voor een schotel tussen 22€ à 24€ (voor 1 persoon). Voor wie liever vis eet is er ook een visschotel (13 euro per persoon).
 
De Kids Welkom troeven
 
Een sympathiek onthaal, een ontspannen sfeer en achtergrondmuziek. Er zijn kinderstoelen voorhanden en als je een formule kiest eten de kinderen aan halve prijs. De service is heel vriendelijk en je kan ook achteraan zitten, weg van het lawaai. Er worden regelmatig wereldmuziekavonden georganiseerd.
 
kokob3.jpg

Praktische info
 
KoKoB
Lievevrouwbroersstraat, 10
1000 Brussel
Tel: 02/ 511 1950

De site
 

12:04 Gepost door Ingrid Vandenbroeck in België, Brussel, Restaurants | Permalink | Commentaren (0) | Tags: belgië, brussel, restaurant, kokob, ethiopisch |  Facebook |